lody dukana.jpeg
lody dukana.jpeg
Rozmiar 22 KB
porcja dla 2 osób:
0,25 l chudego mleka
pół laski wanilii
4 łyżki stołowe otrąb owsianych
słodzik w proszku
1 jajko
2 beztłuszczowe serki homogenizowane
20 kropli aromatu pomarańczowego

Mleko zagotować w rondelku z połową laski wanilii (przeciętą wzdłuż). Ugotowane mleko zdjąć z ognia, wyjąć wanilię, dosypać otręby owsiane i trochę słodziku. Dobrze wszystko wymieszać. Postawić mleko z powrotem na bardzo malym ogniu i podgrzewać, aż otręby zwiększą objętość.Dodać rozbite jajko, zamieszać i zdjąć z ognia.W misce wymieszać serki ze słodzikiem i aromatem. Dodać masę serową do otrąb.Rozłożyć masę lodową do "pojemników" i zaczekać, aż ostygnie. Potem wstawić do zamrażalnika na conajmniej 4 godziny. Co godzinę mieszać, aby nie powstały kryształki.Smacznego
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • super5.keep.pl