Ciasto capuccino (dieta Dukana.jpeg
Ciasto capuccino (dieta Dukana.jpeg
Rozmiar 23 KB
Składniki: biszkopt:

4 jajka

2 białka

2 łyżki słodzika w proszku

4 łyżki mazeiny (skrobi kukurydzianej)

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 czubata łyżka kakao



Krem:

2 żółtka

3 łyżki słodzika w proszku

2 łyżki mazeiny ( skrobi kukurydzianej)

1 szklanka mleka

2 czubate łyżki serka homogenizowanego niskotłuszczowego

2 łyżki kawy rozpuszczalnej

2 łyżeczki żelatyny

Biszkopt: oddzielamy żółtka od białek, wszystkie białka ubijamy na sztywną pianę, żółtka razem z mazeiną, słodzikiem i kakao dokładnie miksujemy.
Na końcu dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie , ale dokładnie mieszamy.
Ciasto na biszkopt przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia małej foremki.
Biszkopt pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160'C przez około 45-50 minut. Upieczony i ostudzony biszkopt przecinamy na pół.

Krem: żółtka, z mazeiną i słodzikiem dodajemy do mleka.
Dokładnie mieszamy.
A następnie gotujemy na średnim ogniu aż masa zgęstnieje i powstanie nam budyń. Ugotowany budyń odstawiamy do ostudzenia.
Ostudzony budyń miksujemy razem z serkiem homogenizowanym, kawą i żelatyną rozpuszczoną w niewielkiej ilości wrzącej wody również lekko ostudzoną.
Na biszkopt nakładamy 3/4 kremu.
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • super5.keep.pl