Ciasto capuccino (dieta Dukana.jpeg
Ciasto capuccino (dieta Dukana.jpeg Rozmiar 23 KB |
4 jajka
2 białka
2 łyżki słodzika w proszku
4 łyżki mazeiny (skrobi kukurydzianej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 czubata łyżka kakao
Krem:
2 żółtka
3 łyżki słodzika w proszku
2 łyżki mazeiny ( skrobi kukurydzianej)
1 szklanka mleka
2 czubate łyżki serka homogenizowanego niskotłuszczowego
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
2 łyżeczki żelatyny
Biszkopt: oddzielamy żółtka od białek, wszystkie białka ubijamy na sztywną pianę, żółtka razem z mazeiną, słodzikiem i kakao dokładnie miksujemy.
Na końcu dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie , ale dokładnie mieszamy.
Ciasto na biszkopt przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia małej foremki.
Biszkopt pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160'C przez około 45-50 minut. Upieczony i ostudzony biszkopt przecinamy na pół.
Krem: żółtka, z mazeiną i słodzikiem dodajemy do mleka.
Dokładnie mieszamy.
A następnie gotujemy na średnim ogniu aż masa zgęstnieje i powstanie nam budyń. Ugotowany budyń odstawiamy do ostudzenia.
Ostudzony budyń miksujemy razem z serkiem homogenizowanym, kawą i żelatyną rozpuszczoną w niewielkiej ilości wrzącej wody również lekko ostudzoną.
Na biszkopt nakładamy 3/4 kremu.